Yoga voor ouderen

Als je al wat ouder bent is het heel goed om yoga te (gaan) doen. Yoga brengt namelijk soepelheid in je lichaam, houdt je lichaam sterk en werkt aan je vermogen om in balans te blijven. Het grappige is dat yoga juist voor het oudere lichaam heel goed te doen is omdat de verhouding tussen vetweefsel en spierweefsel verandert. Er komt in verhouding meer vetweefsel, wat ‘zacht’ weefsel is. Wanneer je start met yoga voor ouderen zul je merken dat je snel soepeler wordt.

Als je start met yoga voor ouderen is het belangrijk dat je je lichaam de tijd geeft om te wennen aan de verschillende houdingen. Yoga is voor iedereen en we passen samen het tempo en de houdingen aan jou aan. We bedenken voor ieder lichaam een fijne les die met plezier en ontspanning gedaan wordt. We kiezen voor langzame, zachte en fijne houdingen die op een veilige manier de spieren warm maken, het bindweefsel verruimen en afvalstoffen losmaken. Ook doen we balansoefeningen om de spieren in de voeten en enkels sterk te houden en de kans op vallen te verminderen.

Meer informatie over de yogalessen
Vragen over de yogalessen van Yogaheart? Lees de veelgestelde vragen.

Veiligheid staat voorop en ook als je chronische klachten of blessures hebt zijn yoga houdingen heel goed te doen. Met behulp van een kussentje of een band maak je een houding lichter en helemaal passend voor jouw lichaam. Dat is het mooiste cadeau wat je jezelf kan geven; het lichaam helemaal accepteren zoals het is en genieten van de beweging en ontspanning die bij jouw lichaam past.

Ervaringen van een deelnemer

Twee maanden geleden stopte mijn vertrouwde pilates/ yogalessen ivm het aanvaarden van een andere job door de docent. Wat nu? Immers door een nare chronische ziekte heb ik zo mijn beperkingen als het om bewegen gaat. En blijven bewegen is wel heel erg belangrijk om me goed te voelen. Bij toeval viel mijn oog op een advertentie in de plaatselijke krant over Yogaheart. Niet gedraald en contact opgenomen met Liza. Allervriendelijkst nodigde zij me uit om een les te bezoeken en te ervaren hoe het voor mij is. En dat heb ik gedaan. en het voelde goed. Liza is uitnodigend om de diverse houdingen uit te voeren op een manier die past bij mijn mogelijkheden. Tegelijkertijd ook uitnodigend om te ervaren hoe het voelt om nieuwe houdingen aan te leren. Wat ik ook heel aangenaam vind is dat elke week weer anders is en Liza alle houdingen heel natuurlijk aan elkaar verbind. In die zin is het lesuur al een ‘energiestroom’ in zich zelve. En het allermooiste voor mij is dat ik ‘gewoon’ mee doe en mijn beperking wegvalt. Heerlijk is dat. Kom ook en ervaar het zelf.

Volg yoga in Amersfoort: Yogastudio Yogaheart