Wat is Yoga?

Wat is yoga?

De vertaling van het woord yoga is verbinding of éénwording. Volgens de yogafilosofie draaien yogalessen uiteindelijk om het bereiken van eenwording met het goddelijke oftewel verlichting. In het westen staat yoga vooral bekend om de verschillende posities, maar eigenlijk is dat maar één aspect van het 8-voudige yogapad. Zo wordt er ook veel aandacht gegeven aan reinigingsrituelen, meditaties en is er een hele lijst van do’s en don’ts voor de goede yogi.

Meer informatie over de yogalessen
Vragen over de yogalessen van Yogaheart? Lees de veelgestelde vragen.

Één van de belangrijkste grondleggers is Patanjali, hij heeft het gehele 8-voudige pad opgeschreven. Yoga wordt al duizenden jaren in Azië beoefend en daar zijn alle houdingen (asana’s) ontwikkeld. Eigenlijk voerden de yogi’s al deze houdingen uit zodat ze uiteindelijk urenlang konden mediteren in de lotushouding. Er wordt beweerd dat de meeste houdingen zijn ontwikkeld door monniken die in kleine grotten leefden, vandaar dat we niet meer ruimte nodig hebben dan de maat van onze yogamat. Yogastudio Yogaheart biedt verschillende soorten yogales aan, voor beginners tot gevorderden en van jong tot oud. Kijk voor alle lessen op het weekrooster.

Geschiedenis van Yoga

Yoga is eeuwen geleden ontstaan in Azië. Boeddhistische monniken beoefenden urenlange meditatie in lotushouding, een soort kleermakerszit met de voeten in de schoot. Om hun lichaam tussendoor fit te houden deden ze wat rek- en strekoefeningen. Op die manier konden ze nóg langer in de lotushouding zitten en hadden ze de kracht en energie om tussendoor klusjes te doen, zoals werken in de moestuin en schoonmaken.

De rek- en strekoefeningen die zij beoefenden namen steeds extreme vormen aan en op een gegeven moment waren er zelfs speciale groepen mensen die hun geld verdienden door deze extreme yogahoudingen uit te voeren voor publiek. We kennen hen wel als ‘slangenmensen’, mensen die zichzelf helemaal dubbel kunnen vouwen en de meest gekke dingen kunnen met hun lichaam.

Pas in de vorige eeuw is de yoga toegankelijk gemaakt voor andere mensen. Verschillende mensen uit de ‘moderne wereld’ trokken naar India en raakten daar in aanraking met yoga. Zij merkten dat de yogahoudingen prettig waren voor hun lichaam. Indiase yogaleraren hebben samen met hen de yogahoudingen toegankelijk gemaakt om te verspreiden in het Westen. Eind 19e eeuw ging dit o.a. in de VS heel snel en gingen steeds meer mensen yoga doen.

Volg yoga in Amersfoort: Yogastudio Yogaheart