Tijdens de yogalessen wordt weleens gevraagd hoe ik eet in combinatie met yoga. Eet ik vegetarisch of veganistisch? Suikervrij? Wat is gezond? Zijn er ‘regels’? En waar profiteert het lichaam het meeste van in combinatie met de yogalessen? Nu ben ik echt geen expert als het gaat over voedsel. Ik ben opgevoed met de Hollandse pot, mijn moeder kookte standaard aardappels, groente, vlees en als we exotisch aten was dat een keer pasta of nasi. Mijn vader was daarentegen iets avontuurlijker en in het weekend gingen we dan wel vaak zelf pizza’s maken of kwam er een mooie stoofschotel op tafel. ’s Ochtends en ’s middags aten we brood met beleg; kaas, vleeswaren of iets zoets. Ik moet zeggen dat mijn ouders later ook met de gezonde trend zijn meegegaan en nu meer variëren, maar dit is wat ik herinner uit mijn vroege jeugd.
De Yamas
Terug naar de yoga, want ‘aan yoga doen’ omvat namelijk niet alleen de houdingen die we doen op de yogamat. Sterker nog… dat is pas de 3e stap van het 8-voudige yogapad! Dus laten we bij het begin beginnen, bij de eerste stap, de Yamas. De Yamas worden gezien als richtlijnen voor je dagelijks leven. Je integreert deze ‘handvatten’ in je leven en leeft er zo goed mogelijk naar, dus ook op het gebied van eten. Op deze manier kom je dichterbij het doel: namelijk ‘eenwording’ of verlichting; totale verbinding met alles om je heen en leven vanuit je opperste staat van zijn.
De 5 Yamas zijn:
- Geweldloosheid (Ahimsa). Geen geweld naar jezelf en naar alle andere levende wezens om je heen. Je leeft liefdevol en met compassie met anderen. Hier komt het vegetarische onderdeel om de hoek kijken en wil je volledig geweldloos leven, dan eet je dus geen vlees.
- Waarheid (Satya). Eerlijk zijn tegenover jezelf en eerlijk zijn tegen anderen. Je kwetst anderen niet opzettelijk en wat je voelt, zegt en doet zijn in één lijn. Je eet puur en eerlijk voedsel, die op een eerlijke manier is verkregen zonder dat daar iemand de dupe van is geworden.
- Niet stelen (Asteya). Hierbij draait het om het niet stelen van anderen. Dit kan van alles zijn, van spullen, tot ideeën, tot voedsel. We kunnen er op vertrouwen dat we in ons leven krijgen wat we nodig hebben en dat er voor ons allemaal genoeg is. Hierbij speelt ook mee dat ons ‘aardse leven’ slechts als tijdelijk wordt gezien en dat bezittingen dus geen betekenis hebben.
- Zelfbeheersing (Brahmacharya). Om je energie in goede banen te lijden draait het bij de 4e Yama om het beheersen van je driften, in de zin van gulzigheid, lust en losbandig gedrag. Wat betreft voedsel eet je dus met mate en zo weinig mogelijk stimulerend voedsel zoals cafeïne, alcohol en suiker. Je eet wat nodig is om je lichaam gezond te houden, niet te weinig maar ook zeker niet te veel.
- Hebzuchtloosheid (Aparigraha). Wees tevreden met wat je op dit moment hebt. Je verlangens houd je in toom en je koopt of verzamelt geen dingen die je niet nodig hebt. Dit geldt ook weer voor voedsel. Je eet wat je nodig hebt en verlangt niet naar meer.
Een praktische tip van mij daarnaast is om ongeveer 2 uur voor een (actieve) yogales niet te eten. Je lichaam stuurt dan namelijk alle energie naar het verteren van het voedsel. En je systeem raakt dus in de war als het ook nog energie naar de spieren moet sturen. Ook voelt het doen van bijvoorbeeld twisten beter als je maag een beetje leeg is én zijn ademhalingsoefeningen makkelijker te doen als de buik niet helemaal vol zit met voedsel.
Naast de Yamas zijn er ook nog de Niyamas, stap 2 op het yogapad. Ook zij geven handvatten over een gezonde ‘yogi-lifestyle’. Volgende keer vertel ik je meer over deze ‘leefregels’. Nu eerst een andere mededeling, namelijk een cadeautje!
Yoga is Fijn en Taart kan Altijd
Op zondag 25 juni knijpen we even een oogje dicht voor wat betreft de Yama’s want dan organiseer ik samen met de meiden van BUUF in de Serre (Kleine Haag, zijkant Mariënhof) een speciale yoga en taartochtend.
Van 10.30-11.30 uur kan je genieten van een heerlijke langzame Hatha flow, passende bij de zondagochtend, met daarna een heerlijk stukje taart en een kopje thee/koffie van BUUF. De meiden van BUUF gebruiken alleen maar lokale en gezonde producten, heel weinig suiker en hele pure ingrediënten en dat proef je in de taarten. Je kan voor een hartige taart kiezen als vroege lunch of juist voor iets zoets. De ochtend is voor jou als lid van Yogaheart helemaal gratis, inclusief de yogales en de koffie/thee en taart. En wil je een vriend/vriendin/buurvrouw/collega etc. meenemen? Zij zijn ook van harte welkom! We vragen aan hen een bijdrage van 15 euro.
Geef je snel op via liza@yogaheart.nl want er zijn maar 20 plaatsen beschikbaar. En o ja, wel onder voorwaarde dat het lekker weer is, want de les is buiten!
Zomerrooster
Van velen van jullie heb ik de vraag gehad of ik doorga in de zomer. Het antwoord is: JAZEKER! Je kan dus gewoon doorgaan met je vertrouwde yogalessen. En als het goed weer is gaan we lekker naar de tuin. Het kan wel zijn dat er een aantal weken een aangepast rooster komt omdat er veel mensen op vakantie zijn, maar dat hoor je dan op tijd via de mail of via de website.