Yin Yoga

Wat is Yin Yoga?

Yin yoga is een meer passieve vorm van yoga waarbij je focust op het vergroten van flexibiliteit door het voorzichtig oprekken van het bindweefsel rondom de spieren. Hierdoor krijgen je gewrichten, pezen, kraakbeen de kans sterker te worden en neemt je flexibiliteit toe. Je focust dus juist op het ontspannen van je spieren waarbij je soms enkele minuten in een bepaalde houding blijft. Daarom bestaat de les voornamelijk uit houdingen op de mat. Doordat we langer in één houding zitten krijg je de kans je geest helemaal tot rust te laten komen en meer gewaar te worden van je gedachten en emoties. Yin yoga is een meer meditatieve vorm van yoga en is geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Yin yoga lessen
Meld je aan voor een ontspannende Yin yogales.

 

Wat gebeurt er precies tijdens een Yin pose?

Tijdens een Yin les ben je constant bezig met het steeds meer loslaten van je spieren en de zwaartekracht steeds meer de kans geven jouw lichaam naar de grond te laten zakken. Wat kan je nog meer loslaten? Welke spieren houd je onbewust toch vast? Je doorzettingsvermogen wordt op de proef gesteld en misschien komt zelfs het innerlijke stemmetje in je op die zegt: ‘nee ik kan echt niet meer’! Tijdens de Yin les kom je daarachter en merk je dat er zoveel meer los te laten valt dan je in eerste instantie denkt. Daarom houden we een positie ook een aantal minuten vast en merk je dat je aan het halverwege of tegen het eind nog dieper kunt zakken. Niet alleen werkt dit fysiek op je door, ook geestelijk durf je daarom steeds meer los te laten, te accepteren wat er is en je over te geven aan het moment.

Waar we ons uiteraard voor hoeden is te ver gaan in een houding. Je mag strekking voelen, je mag ook een beetje een oncomfortabel gevoel hebben, maar als je pijn voelt komt je uiteraard uit een houding of maak je het jezelf door middel van kussentjes, blokken of bolsters gemakkelijker. Juist door de ondersteuning van die hulpmiddelen creëer je een gevoel van veiligheid in je lichaam waardoor het lichaam meer durft los te laten en er ruimte ontstaat. We luisteren dus heel goed naar ons lichaam en gaan nooit voorbij de 80% grens.

Wat gebeurt er in ons lichaam?

Door langere tijd in een houding te blijven ontstaat er een bepaalde druk op de onderliggende weefsels, de bindweefsels, pezen en gewrichten. Dit werkt positief op de flexibiliteit van die weefsels. Daarnaast stromen ketens van hyaluronzuur met waterstof door de bindweefsels. In de Chinese geneeskunde worden die ook wel meridianen noemen. Daar geloven ze dat geestelijke en lichamelijke blokkades in de meridianen kunnen ontstaan waar we in het dagelijks leven last van kunnen hebben. Door de Yin yoga, de lange statische houding, en het strekken van het bindweefsel, wordt de meridiaan gestrekt en gaat de energie (Chi) langs de meridiaan stromen. Lichamelijke of emotionele blokkades worden opgeheven en er komt letterlijk meer ruimte in je lichaam. Ook krijgen lymfe, afvalstoffen en bloed in de kleinste haarvaatjes de gelegenheid om afgevoerd te worden, een soort natuurlijke lichamelijke maar ook geestelijke detox. We richten ons iedere les op een ander meridianen paar zodat uiteindelijk het hele lichaam in balans is.

Volg yoga in Amersfoort: Yogastudio Yogaheart