Over Yogaheart

Bij Yogastudio Yogaheart volg je ontspannende Hatha en Yin yoga in een fijne yogaruimte in Amersfoort. De groepen bestaan uit maximaal 10 personen om persoonlijke aandacht en afstemming op jouw mogelijkheden te garanderen. De focus ligt op je goed voelen en ontspannen, je geest verbinden met je hart, weer in contact komen met je lichaam en je lichamelijke flexibiliteit en conditie verbeteren. De yogalessen duren gemiddeld 75 minuten waarbij we aandacht geven aan ademhalingsoefeningen (pranayama), lichamelijke yogahoudingen (asana’s) en meditatie- en ontspanningsoefeningen.

Het ontstaan van Yogaheart

De naam Yogaheart is ontstaan in Zuid-Afrika. Ik had net besloten om de yogadocentenopleiding te gaan volgen in Thailand en zette in mijn hoofd de eerste stapjes naar een eigen yogaschool. Ik vond het meteen een fijne, positieve naam. Tegelijkertijd betekent het dat yoga iets is wat ik vanuit mijn hart doe. Mijn hoofd mag even uit, zodra ik de mat op stap neemt mijn hart het over.

Vanaf mijn 20e volgde ik wekelijks yogalessen. Ik weet nog goed hoe fijn ik me voelde na de les, met een kopje thee in mijn handen, helemaal ontspannen en rustig. Ik voelde dan ook altijd dat mijn lijf helemaal warm was en gloeide, alsof alles aandacht had gehad en weer helemaal los was. Omdat ik na mijn studie Gezondheidswetenschappen een drukke baan had kwam ik, op af en toe een yogaweekend na, niet verder dan één yogales per week. Ondanks dat het maar één les per week was merkte ik dat ik flexibeler werd, mijn ademhaling beter onder controle had en beter kon ontspannen in mijn dagelijks leven. Ik liep toen nog veel hard en merkte zelfs dat ik langer en relaxter liep doordat ik mijn ademhaling beter onder controle had.

Erkende Yoga opleiding

Ik begon me steeds meer te interesseren in yoga, meditatie en bewustzijn. Ik heb verschillende (stilte)retraites gevolgd, in combinatie met yoga, om hier meer over te leren en zelf bewuster en meer ontspannen te worden. Op een gegeven moment merkte ik dat mijn werk als manager in een ziekenhuis niet meer paste bij wat ik echt belangrijk vond. Ik haalde er geen voldoening uit en was vooral met mijn hoofd maar niet met mijn hart met het werk bezig.

Het was dus tijd voor verandering! In die tijd fantaseerden mijn vriend en ik veel over het voor langere tijd op reis gaan en alles in Nederland achter ons laten. Deze reisfantasieën kwamen voort uit een behoefte aan avontuur en nieuwsgierigheid naar wat er allemaal nog meer te beleven zou zijn. Daarnaast wilden we ook onszelf leren kennen en afstand nemen van het leven wat we hadden. Wat eerst als iets totaal onrealistisch leek kwam stapje voor stapje dichterbij. Het begon met het verkopen van één auto en het opzeggen van de huur. Toen was er geen weg terug en heb ik mijn baan opgezegd. Op 1 januari 2016 zijn we op reis gegaan en besloot ik om in maart in Thailand een erkende Yoga opleiding te doen.

Ik vind het fysieke aspect van yoga heel interessant. Het goed uitvoeren van de asana’s en de verbinding met mijn lichaam en hart vind ik heerlijk. Het vergroten van de flexibiliteit, meer lichaamsbewust worden en meer controle over je ademhaling heeft allemaal positieve effecten in het dagelijks leven. Daarnaast spreekt de gehele yogafilosofie mij zeer aan, waarbij geen geweld, eerlijk zijn tegen anderen, jezelf en goed zijn voor de natuur een heel belangrijke rol spelen.

Verschillende soorten Yoga

Bij Samma Karuna ben ik opgeleid om les te geven in Vinyasa en Hatha yoga. Beide stijlen combineer ik in mijn les waardoor je verschillende yogaposities (asana’s) op een rustige, doorlopende manier afwisselt. Hierbij sta je soms enkele ademhalingen stil in één houding. Je adem staat centraal en bepaalt het ritme van je bewegingen. De vloeiende bewegingen brengen je in een relaxte staat, maken je geest kalm en je lichaam ontspannen. Je gebruikt spieren die je niet iedere dag gebruikt, waardoor bloed en energie daar weer goed doorheen kan stromen. Als ik na een les naar de deelnemers kijk zie ik allemaal ontspannen gezichten, rustige ogen, relaxte schouders en een grote glimlach.

Naast de Hatha opleiding ben ik ook opgeleid om Yin les te geven. Yin is een perfecte vorm van yoga om bij diepere lagen te komen. Letterlijk, omdat je zo min mogelijk je spieren aanspant zodat het onderliggende bindweefsel en je gewrichten gestrekt worden. Op deze plekken gaat alles dan weer stromen en kunnen verborgen blokkades opgelost worden. Ik zie Yin yoga meer als een meditatieve vorm van yoga. Je blijft namelijk langer in een houding  en krijgt echt de kans naar binnen te keren en je bewust te worden en blijven van je gevoel.

Yogastudio Yogaheart

Ben je nieuwsgierig geworden naar Yogaheart? Bekijk het rooster en vul het aanmeldformulier in voor een losse les, privéles of maandabonnement. Je kunt ook altijd contact opnemen via liza@yogaheart.nl.

Volg yoga in Amersfoort: Yogastudio Yogaheart